Mount Dora Farmhouse Kitchen

Click on any picture to view the images in a slideshow.

When our clients purchased their home in the quaint, picturesque town of Mt. Dora, Florida, they knew it had the potential to become their perfect “forever home.” The kitchen, however, presented functional challenges and outdated finishes. Flooring was segmented between adjoining rooms which created a choppy feel. Although the kitchen was partially open to the family room, the space felt unwelcoming and had poor flow for entertaining. Our main goal was to open the floor plan to allow for greater flow between the dining room, family room, and outdoor space. The homeowners also wanted to brighten the palette and add some country farmhouse touches to reflect the home’s rural location.

To start, we removed a wall to provide access and flow to the dining room, and removed a bar-height peninsula to provide full access to the family room. Removing these walls allows natural light to flood the area and provides expansive views of the outdoors. Once we re-routed access to the adjoining rooms, we elongated the kitchen’s back wall to create space for the refrigerator and much-desired coffee/wine bar area.

We designed a barrel ceiling to add a unique element and soften the look. A vintage-style door leads to the walk-in pantry, outfitted with L-shaped wood shelving for increased storage. A large island with an attached table for seating is the central hub for the entire area.  The homeowners can pour a glass of wine from their custom bar and stroll out to the patio to enjoy the sunset, or they can host a large holiday brunch that can spill over from the dining room to the island.

Attractive, durable wood-look tile brings continuity and enlarges the feel of the all the rooms. Beaded inset cabinetry in soft white envelops the perimeter, complimented by rich, stained alder on the hood, island, and window seat. White quartz countertops provide contrast on the island and attached table, and allow for a bold tile backsplash. Natural light is enhanced with multiple LED cans, LED under-cabinet lighting, and rustic sconces flanking the hood. Symmetry and balance are achieved with the cabinet layout and island alignment on the back wall, and with repetition of the farmhouse cross detail on the hood, table end cap, and bar area.  

This transformation fulfilled all our clients’ wishes. The contrasting tones, the light and airy feel, and the charming farmhouse touches provide a personalized, updated aesthetic. Most importantly, the improved functionality and flow between the rooms gives them a comfortable, functional space to enjoy for years to come.